top of page

Yoga

yoga & meditatie

Yoga is in veel verschillende vormen mogelijk om te volgen. Dat maakt het zo mooi. Er is altijd een vorm die bij jou past. Yoga gebeurt altijd in combinatie met een (kort geleide) meditatie. Deze meditatie kan liggend, zittend op je yogamat, een kussentje of stoel en zelfs staand.

Meer info over het aanbod van Le Corps Vital:

Als je zwanger bent, laat het vooraf altijd aan de docent weten zodat deze hier rekening mee kan houden.

Vinyasa Yoga

Vinyasa Flow gaat over verbinding maken tussen adem en beweging.

Houdingen lopen in deze les vloeiend in elkaar over: meditatie in beweging.
 

Tijdens Vinyasa Yoga:

 • Ben je in beweging. De flexibiliteit neemt toe, je kunt ook meer warmte of zweet produceren en dus transpireren

 • Doordat je beweegt, de bloedsomloop op gang komt en de zweetklieren worden gestimuleerd, raak je je afvalstoffen beter kwijt. Hierdoor wordt het lichaam gereinigd

 • Ook worden de spieren en organen door middel van deze oefeningen beter doorbloed. Hierdoor kunnen verschillende spierklachten voorkomen worden, verminderen of verdwijnen

 • Verder ontwikkel je meer spierkracht bij het uitvoeren van de verschillende series oefeningen. Verschillende spiergroepen worden versterkt

 • Ademhalingsoefeningen en meditaties spelen bij Vinyasa Yoga een grote rol. Een goede ademhaling en meditatie zal voor meer rust, ontspanning en energie zorgen. 

Dru Yoga

Dru Yoga omvat klassieke yogahoudingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama), handgebaren (mudras), positieve affirmaties, heldere visualisaties en krachtige reeksen van houdingen die vloeiend en toch dynamisch uitgevoerd worden. Dru Yoga lessen omvatten Energy Block Release (EBR) reeksen, houdingen, yogareeksen, ademhalingsoefeningen en wordt afgesloten met een eindontspanning of een Dru Meditatie.

Tijdens Dru Yoga:

 • Worden alle gewrichten 'zacht' en ontspannen gehouden tijdens de bewegingen. Op die manier ontwikkel je flexibiliteit en zo kan subtiele energie vrij stromen

 • Zijn de hoofdkenmerken De 'spinal wave', de golfbeweging van de wervelkolom en de draaiing van de wervelkolom die zorgen voor een gezonde en actieve wervelkolom

 • Een grondig begrip van de kernstabiliteit - de centrale houdingsspieren- is een van de belangrijkste aandachtspunten

 • Werk je ook aan het in balans brengen van de energie centra in je lichaam ( de chakra's ) en open je de toegang naar de krachtige energie van het hart

 • Binnen de zachte stroom van bewegingen ontstaan er binnen een Dru Yogales momenten van stilte.

Flow Yoga & Meditatie    

Dit aanbod van Le Corps Vital is voor mij een combinatie van meerdere vormen, zoals de Vinyasa Flow en Dru Yoga, (bijvoorbeeld een visueel geleide) meditatie, de pranayama (levensenergie) door middel van dynamische ademhalingsoefeningen. Daarnaast de asana’s (klassieke yogahoudingen) in een flow op de ademhaling. Door deze flow kan de ene les wat steviger zijn met als thema bijvoorbeeld 'vuur' om van binnen en buiten op te warmen. De andere les kan de flow zachter zijn en kan de verstilling ontstaan.

Yoga in de natuur

Waar je ook buiten bent, daar is het altijd mooi om een yogales te volgen. Het kan gewoon op je yogamat overal in de natuur, maar ook met je tenen los in het zand of je voetjes op het gras. Tussen de bomen, aan een meer, in een park of in een weiland. De sensatie die je lichaam en je geest op meerdere lagen ervaart is volledig verbinding maken met jouw zelf in de natuur. 

Yin & Restorative Yoga

Yin Yoga laat je houdingen (asana’s) op je mat ervaren, 3 tot 6 minuten, waarbij de spieren ontspannen blijven. Bewegelijkheid in het bindweefsel wordt hiermee gestimuleerd (ook wel fascie genoemd), de gewrichten, pezen, banden, net als de doorstroming van meridianen en organen. 

Tijdens de Yin houdingen oefen je om uit je hoofd terug in je lijf te gaan en te observeren wat er van binnen gebeurt. Waar we in het dagelijks leven juist meer yang georiënteerd bezig zijn, herstellen we door yin yoga het natuurlijke balans in het lichaam. Door Yin Yoga, meditatie en visualisatie word je bewust van de vier belangrijke onderdelen van je lichaam. 

Het emotionele, het mentale, het fysieke en het energielichaam. Deze lichamen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en maken wie jij bent. Zo vergroot je je zelfkennis, versterk je je intuïtie, leer je luisteren naar je lichaam en kom je in je kracht! 

 

Restorative (herstellende) Yoga is een yoga vorm die geen inspanning vraagt.  

Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer meditatief  dan actief. Je  lichaam wordt ondersteund door kussens en dekens, hierdoor word  je uitgenodigd  om los te laten en diep te ontspannen. Deze asana’s worden langer aangehouden (soms wel 10 á 15 minuten), zodat je van de ‘doe-modus’ over kunt schakelen naar de ‘zijn-modus’.

De  focus is op de ademhaling en de hele les is gericht op het verstillen in jouw zelf en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je optimaal kunt ontspannen. 

Deze yoga vorm is geschikt voor iedereen die behoefte heeft aan zachtheid en een diepere ontspanning waarbij verstilling kan ontstaan. 

Ook bij stress gerelateerde klachten of bijvoorbeeld voor vrouwen in de overgang en bij herstel van een blessure of ziekte. 

 

Tijdens deze les zullen Yin- en Restorative asana’s aangeboden worden om jouw hele lichaam op alle lagen te laten ervaren en te mogen ZIJN.  

Kernwoorden: zachtheid en zelfzorg, ontspannen en onthaasten.

 

Het grote verschil is dat we in Restorative yoga maximale ontspanning opzoeken, terwijl we in Yin yoga ook werken met fysieke weerstand door, bijvoorbeeld, rek in een houding op te zoeken.

In Restorative yoga is het doel om volledig te ontspannen met behulp van veel ondersteuning door o.a. bolsters, kussens, dekens. Zo laat je de spanning in je lichaam volledig los. Ultieme rust en ontspanning, activeren van het zelfherstellende vermogen, is het resultaat.

Deze les worden opties aangeboden aan diegene die behoefte heeft aan  meer uitdaging in een Yin asana (houding) of misschien richting verzachting te gaan door de Restoritive asana.

Yoga bij Bedrijven

Door de yogalessen die ik bij Defensie aanbied mag ik ervaren dat er ontzettend veel verschillende medewerkers naar de les komen. Modern wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat je door het beoefenen van yoga spanning en stress verminderd, gelukshormonen serotonine en endorfine verhoogd en de hersencapaciteit vergroot en juist meer focus krijgt! Mensen worden positiever en ze verhogen hun productiviteit en hun weerbaarheid tegen veranderingen.

Wekelijks les bij bedrijven:

Bijvoorbeeld voor de start van de werkdag start of aan het einde hiervan. 

Voor iedere medewerker toegankelijk en in het belang voor gezondheid, vitaliteit binnen jouw bedrijf, kan dit een fijne toevoeging zijn.

Voordelen van yoga op het werk:

 • personeel voelt zich beter en dus productiever

 • minder ziekteverzuim

 • stresspreventie

 • versterken van onderlinge communicatie binnen teams en collega’s

 • voorkomt en vermindert RSI-klachten

 • overheid stimuleert yoga op het werk door jaarlijkse subsidie

 • past perfect in een vitaliteitsprogramma

 

Bedrijfsyogaworkshop (vanaf 6 personen)

Een bedrijfsworkshop is zeer geschikt voor een teambuildingsdag, bindingsdag of nieuwjaars intentiedag. Of denk aan jaarlijks teamuitje, of als start van de maandelijks vergadering.

Meditatie    

Door metingen is bekend dat we tussen de 40.000 en 60.000 gedachtes per dag hebben. De drukte in ons hoofd kost ons veel energie en.... de meeste gedachtes helpen ons niet verder. De eerste stap naar meditatie is ‘leren ontspannen’. Misschien is dat voor jou dat je even stil zit en naar een kaarslicht staart of gewoon even gaat liggen en je ogen sluit.

De positieve effecten:

Meditatie levert veel voordelen op en gelukkig ervaar je de voordelen van meditatie al voordat  je de meditatieve staat hebt bereikt. In het bovengenoemde voorbeeld zou je merken dat door de rust in je denken je eenvoudiger naar de oplossing komt en blijf je dus niet hangen in gedachtes. Wanneer je regelmatig mediteert kun je een aantal van onderstaande voordelen zeker ervaren:

 • een gevoel van rust en vrede

 • een gevoel van geluk zonder aanwijsbare reden van buitenaf

 • een verhoogde helderheid, focus, van geest, waardoor je oplossingen sneller ziet.

 • een verhoogd concentratievermogen, waardoor je efficiëntie toeneemt

 • sterkere wilskracht en een langer uithoudingsvermogen

 • sterkere ontwikkeling van je intuïtie

Please reload

Vinyasa
Dru Yoga
Flow yoga & meditatie
Yoga in de n
Meditatie
YIN & Restorative
Yoga bij bedrijven
bottom of page